Sasok a Bodrog-ártéren
Sasok a Bodrog-ártérben

Néhány évvel ezelőtt hatalmas égi csúcsragadozók, a fehérfarkú rétisasok jelentek meg Tokaj közelében, a Bodrog és Tisza védett árterén. Idén már öt saspár rakott fészket a területen, őszinte örömünkre.

A rétisas Európában, a 70-es években a kipusztulás szélére sodródott, elsősorban élőhelyei szűkülése miatt, ekkor Magyarországon már csak 10-12 pár fészkelt. Szigorú védelmüknek köszönhetően ma már biztonságban tudhatjuk őket a kipusztulástól, Nyugat-Európától a Távol-Keletig kb. 20 000, Magyarországon néhány száz példány él. Hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke 1 000 000 forint.

 

A Tokaj - Bodrog-ártér túráinkon kenuzás közben, jelentős eséllyel megfigyelhetjük a sasokat. A zsákmány után kutató rétisas még nagy magasságban is impozáns látványt nyújt, szárnyainak fesztávolsága elérheti a 240 centimétert is. Ezek az óriási madarak különösen érzékenyek az emberi jelenlétre, tevékenységre, főként költési időszakban. A tojásrakás februárban történik, a fiókák április elején kelnek ki. A fiatal madarak május végén, június elején repülnek ki és augusztus végéig a fészek közelében maradnak.

 

A Nemzeti Park munkatársai a kirepülésig lezárják a fészkek környékét, így a sasok biztonságban táplálhatják fiókáikat. Túrázás közben mi is vigyázzunk rájuk, hogy a jövőben is megcsodálhassuk ezeket a csodálatos ragadozókat!

 

 

Ha szívesen túráznál te is a rétisasok vadászterületén, akkor kattints ide!