Családi túra a Hévíz-patakon
Hogyan öltözzünk a téli Hévíz-patak túrához?

Sokakban felvetődik a kérdés, hogyan kell öltözni egy téli vízitúrához? Először is rétegesen. Mint láthatjátok, két polár pulcsi is van rajtam, ha arra van szükség, akkor melegen tart, viszont ha keményen lapátolunk és kimelegszünk, akkor van mit levenni. Természetesen ott van velem a kenuban a vízhatlan dzseki, a sapka és a kesztyű is.

A másik kérdés, mennyire kell komolyan venni a vízhatlan öltözetet. Nagyon. A dzsekiig szinte mindenki eljut, viszont egy farmernadrágban vagy melegítőben nem biztos, hogy élvezetes lesz a túra. Hálás lehet a vízálló nadrág viselete. Lehet ez sínadrág vagy akár egy mezőgazdasági boltban olcsón kapható műanyag nadrág is, amit rá lehet húzni a meleg nadrágra. Mért van erre szükség? Egyrészt bármilyen csapadék (hó, eső) percek alatt eláztathatja a nadrágunk combrészét. Másrészt előfordul a kezdő kenusoknál, hogy a helytelen technika vagy az előttünk ülő "kedvessége" miatt kapunk egy kevés gatyavizet :)

Milyen legyen a cipő? Nos, ha nem jön közbe semmi, akkor elvileg száraz lábban letudhatjuk a túrát. Gyakran előfordul viszont, hogy a kenuba ki-, és beszálláskor véletlenül belelépünk a sekély vízbe. Gumicsizmára persze nincs szükség, egy meleg bakancs vagy bélelt hótaposó csizma tökéletesen megteszi, de ha tornacipőben jössz, akkor könnyen elázhatsz és 1-2 óra elteltével fázni fog a talpad.

Remélem hasznos infókkal szolgáltam, kellemes túrázást kívánok mindenkinek!

 

Az idei túrák időpontjait és részletes programját itt találod.

 

FRISSÍTÉS: Az utóbbi túrákon sok résztvevő jelent meg melegítőben vagy farmernadrágban. Jó dolog az optimizmus, de azért gondold végig, hogy egy kiadós havazás esetén mennyire éreznéd jól magad átázott nadrágban? Ha a úgy érzed, nem komfortos számodra a vizes nadrág, akkor viselj sínadrágot vagy más vízálló ruhadarabot.