fbpx Gyakori kérdések | Fodor Vízitúrák

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések - Fodorsport

Soha nem ültem még kenuban, mehetek-e túrázni?

Igen. Elsősorban családoknak szervezzük a túráinkat, és nagy gyakorlatunk van az újoncok oktatásában is.

Milyen költségek vannak a részvételi díjon kívül?

A kempingek díját tájékoztató jelleggel minden túránál feltüntettük, azokat az adott helyszínen fizetik ki a túrázók. Esténként bográcsos vacsorát főzünk közösen, ennek alapanyagköltsége kb. 700 Ft/vacsora. A közös főzéshez nem kötelező csatlakozni. A többi étkezés önállóan történik. Az autós költségekről kicsit lejjebb olvashatsz.

Milyen korosztály szokott részt venni a túrákon?

A 30-40 év közöttiek vannak többségben, de az utóbbi években nagyon sok kisgyerek és "szenior" vendégünk is volt.

Hány éves gyerekeket vihetünk magunkkal?

Nem életkortól függ, hanem attól, hogy képes-e a csemete néhány órát eltölteni a kenuban. Ha nagyon muszáj életkort írnom, akkor evezni 3 éves kortól, gyalogtúrára 5 éves kortól érdemes hozni a gyerekeket. Természetesen mindig vannak kivételek.

Ki veheti igénybe a törzsvendég kedvezményt?

Mindenki, aki már egyszer túrázott velünk.

Anyuka vagyok, két kisgyerekkel szeretnék vízitúrázni, fogom-e bírni?

Ezt is megoldottuk, 2016-ban 5 személyes kenukat is vásároltunk. Ez azért jó, mert egy anyukának és két gyereknek fárasztó lenne a kenu irányítása, de így be tud ülni hozzájuk két másik csapattag.

Ha kocsival utazunk, hol lesz az autó a túra alatt, és hogyan jutunk vissza érte?

Az autókat minden túrán őrzött kempingben hagyjuk, ennek költsége 4-500 Ft naponta. A túra végén a kocsikat őrző kemping mikrobusszal visszaszállítja a sofőröket, az egy sofőrre eső költség átlagosan 1000 Ft körül van. A szatmárcsekei táborokban nincs költözködés,az autóval a sátor vagy a vendégház mellett parkolhatsz.

Milyen szálláslehetőségek vannak?

A vízitúrákon a csapattagok többsége sátrazni szokott, de a legtöbb kempingben vendégházak is vannak. Ha házban szeretnétek aludni, a foglalást mindig az adott kemping tulajdonosának kell jelezned. A gyalogtúráknál feltüntettük a szálláslehetőségeket.

Mennyi konzervet vigyünk magunkkal?

Minden táborhely közelében van élelmiszerbolt, de érdemes néhány konzervet is magaddal hozni.

Tényleg a Felső-Tisza legszebb hajóival túráztok?

Igen.

Ketten szeretnénk részt venni a túrán a párommal, össze kell-e ülnünk másokkal egy kenuban?

Nem, idegeneket csak akkor ültetünk közös kenuba, ha kérik.

Milyen felszerelést vigyek magammal?

Sátor, hálózsák, matrac vagy polifoam, esőkabát, világos színű kalap vagy sapka, napvédő krémek, szúnyogriasztó, elemlámpa, műanyag vagy fém tányér és evőeszközök, egy darab polifoam evezéshez a fenék alá, néhány méter kötél. Ha nem bízol benne, hogy vízálló a sátrad, érdemes hozni egy takarófóliát is, amivel letakarod vész esetén. A vízitúrázónak érdemes beruháznia egy jó sátorra, ha vigyázunk rá, hosszú évekig kiszolgál minket. Javaslom olyan esőkabát beszerzését, aminek külön nadrágrésze is van. A Bodrog-ártéri túrákon nagyon hasznos a gumicsizma. Ukrajnában és a Hernádon kavicsos a meder, sportszandi vagy búvárpapucs a legjobb viselet.